Classic500

22nav

Total noob
Location
Ekjot2013$
Hi everyone
Hi bought classic 500 last month
150 kilometres so far yesterday while shifting down while approaching traffic lights motorcycle engine stopped and didn’t started with self start switch I have to use kick to start but it’s normal after this episode is it normal?
 

JulianK

Well travelled
Location
Germany
Hi 22nav and welcome to the forum!

What year is you bike?
Fuel injected, right?
Did the electric starter crank the engine?

I don't know too much about the 500 but I assume the 500 EFI is similar to the Himalayans EFI.
When it stalls it certainly should be able to start with the electric starter!

If under warranty contact the dealer, else :unsure: maybe check the TPS (Throttle Position Sensor). There must be plenty of tutorial on Youtube.
 

Owen & Charlie

Getting there...
I had the same issue with my 2020 Classic 500 and only after 22klms.
The side stand sensor died which made the bike think the side stand was out all the time.
Not good, I trailered it 300ks back to the dealer to be repaired and Enfield refused to cover my costs to transport it the 600 k's.
 

RosieGee

Finally made it
Location
Wollombi
Hi everyone
Hi bought classic 500 last month
150 kilometres so far yesterday while shifting down while approaching traffic lights motorcycle engine stopped and didn’t started with self start switch I have to use kick to start but it’s normal after this episode is it normal?
I understand this is an old post however I have seen a few posts with similar issues and thought I may be able to help out. I have an RE Classic 500 and I had no end of problems with an intermittent fault. She would run fine for a while then start to splutter, then stop then have to try and kick start. Sometimes it would work, other times no chance. I checked electrical first, then fuel pump, on and on…THE ANSWER is 2 new Main Power, fuel pump, fuel injector RELAYS! Hithcocks (UK) have an upgrade HS code 85364100. $60AU delivered and she hasn’t missed a beat since.
 

RosieGee

Finally made it
Location
Wollombi
I had
I understand this is an old post however I have seen a few posts with similar issues and thought I may be able to help out. I have an RE Classic 500 and I had no end of problems with an intermittent fault. She would run fine for a while then start to splutter, then stop then have to try and kick start. Sometimes it would work, other times no chance. I checked electrical first, then fuel pump, on and on…THE ANSWER is 2 new Main Power, fuel pump, fuel injector RELAYS! Hithcocks (UK) have an upgrade HS code 85364100. $60AU delivered and she hasn’t missed a beat since.
the same issue with my 2020 Classic 500 and only after 22klms.
The side stand sensor died which made the bike think the side stand was out all the time.
Not good, I trailered it 300ks back to the dealer to be repaired and Enfield refused to cover my costs to transport it the 600 k's.
 
Top Bottom